I ove godine među najboljima u svetu

Peti put zaredom Slobodna zona Pirot je visoko rangirana od strane fDi magazine, Financial Timesa. Proglašena je pobednikom u kategoriji „Veliki korisnici“ kao najpovoljnije mesto u svetu za poslovanje velikih kompanija.

Kako fDi magazin piše „Slobodna zona Pirot privlači proizvođače koji žele izvoziti svoju robu, nudeći nekoliko programa podrške za izvoz“, a naglašen je značaj izgrađene infrastrukture u zoni i oko nje koji omogućava brz pretovar i skladištenje robe. Naglašeno je da u Slobodnoj zoni Pirot posluje Tigar Tyres deo Michelin grupe kao i komapanija Irelly koje su najvećim delom orijentisane izvozu.

Kada je u pitanju podrška izvozu, Slobodna zona Pirot je predstavljena kao primer koji na najbolji način podržavaju komapanije koje rade u njoj a koje svoje proizvode na najefikasniji način plasiraju na strana tržišta. Zahvaljujući tome Slobodna zona Pirot je dobila i nagradu za podršku izvozu.

Takođe, Slobodna zona Pirot je rangirana među najboljim zonama u svetu kada je u pitanju proširenje kapaciteta i podrška razvoju malih kompanija. U magazinu je navedeno da „Start-up kompanije locirane u Srbiji i slobodnim zonama mogu da apliciraju za program finansijske podrške investicijama koji pruža grantove do 8.000 € za početak proizvodnih aktivnosti.

Nagrade su veliki podsticaj za dalji rad Slobodne zone Pirot koja ostvaruje kontinuitet u dobrom radu, poboljšanju uslova za rad svojih korisnika, unapređenje poslovnog ambijenta za privlačenje novih korisnika i unapređenju usluga koje zona Pirot pruža svojim korisnicima.

Članak, gde su objavljeni rezultati rangiranja fDi magazina možete naći na linku, a specijalni dodatak "Global Free zones of the Year 2017 - Winners" možete pogledati na linku.

fDi 2017 01